|guide

Familia numerosa är för familjer i Spanien med mer än 5 familjemedlemmar finns ett kort man kan ansöka om som kallas Familia numerosa. Detta kort ger rabatter på allt möjligt som i affärer, bilar, resor, inrikesflyg, liftkort för slalom m m. Man kommer även före i köer när man söker till kommunal skola om man visar upp detta kort. För den som är intresserad av att ansöka om kortet behöver man fylla i en blankett som heter ”Solicitud de Expedición/Renovación/Modificación de titulo de familia numerosa” den hittar ni för t ex Andalulsien här Dessa blanketter letar man upp på sidan för den Junta där man bor.

Det är inte superlätt att fylla i allt men man får göra så gott man kan och sedan lämna in allt hos Ayuntamiento. Man behöver ha med sig kopior på pass, empadronamiento, översatta personbevis från Skatteverket, översatt vigselbevis om ni är gifta. Man behöver också fylla blanketten ”Declaración responsable de ingreso” med föregående års inkomst och ”Declaración responsable. Titulo de familia numeros.” dessa går att skriva ut på samma ställe som den första blanketten. Förhoppningsvis behövs inga fler saker och Ayuntamiento tar emot din ansökan och skickar sedan vidare den till Juntan där du bor. Om all information som dom vill ha finns med går ansökan igenom och korten kommer att skickas till din brevlåda.

Eventuellt är det så att korten bara gäller i två år från början då behöver man efter dessa två år gör en ansökan om att förnya korten. Denna process är inte lika krånglig eftersom man redan skickat in all annan information men man måste skriva ut samma blankett, välja renovación, fylla i alla namn och uppgifter samt det nummer man har på det familia numerosa kort man redan fått. Alla vuxna i hushållet behöver även uppdatera sina inkomstuppgifter från föregående år. Denna ansökan lämnas även den in till Ayuntamiento som sedan skickar den vidare och nya kort bör skickas ut när ansökan är bearbetad. Lycka till!