|stader

Cordoba är en stad i Andalusien med mycket historia bakom sig. I staden har både morer och romare härskat och det speglar sig i byggnader och lämningar som finns i och runtom staden. Cordoba är en mycket trevlig stad och det är härligt att vandra runt bland gränderna och smala gator i stadsdelen La Juderia. Där emot är det inte jättelätt att köra bil här om du inte är helt säker på vart du ska eftersom många av gatorna är smala och enkelriktade.

Boende

Om man åker hit på en weekend är det trevligt att bo i La Juderia. Det är väldigt nära många utav sevärdheterna och mysigt att gå runt på gator och i gränder. Många trevliga restauranger ligger här också. Det finns en mängd hotell i alla olika klasser. Hotellkedjan Eurostar har flera hotell i staden beroende på vart man vill bo t ex Eurostar Maimonides som ligger med utsikt över Mezquitan och hotellet NH Collection som är ett fyra-stjärnigt ligger också centralt i La Juderia. Att hyra lägenhet kan också vara ett alternativ.

Gastronomi

När man är i Cordoba bör man kanske prova på några maträtter som dom är kända för där vi har först soppan som heter Salmorejo den gör man utav tomater, bröd, olivolja, vitlök och salt. Den serveras mixad, kalla och med t ex iberisk skinka och ägg på toppen. En annan rätt som är typisk Cordobansk är Flamenquines, detta är en panerad, stekt rulle av fläskkött med skinka och ost inuti. Många grytor och även croquetas är gjorda på "rabo de toro" som är oxsvans. Passa på att testa när du är i Cordoba!

En kedja av restauranger med mat av bra kvalité är Bodegas Mesquita, dom ligger runt Mezquitan i La Juderia och är värda ett besök. Boka bord så att du är säker på att få plats den tid du vill dit.

Runt Plaza Corredera och Plaza de las Tendillas finns en hel del olika restauranger och fik att slå sig ner vid. Mycket folk och trevlig stämnning.

På andra sidan floden Guadalquivir ligger en restaurang som heter The Club som har både brunch och middags meny. Deras pannkakasbuffé och english breakfast är ett trevligt frukostalternativ.

Kultur

I Cordoba finns fyra olika världsarv, där finns katedralmoskén La Mezquita som ligger i La Juderia som är ett utav världsarven. Om man vet vilken tid man ska dit är det smidigt att boka biljetter i förväg det kan man göra här

I maj varje år är det en blomsterfestival i Cordoba när dom tävlar med varandra om den vackraste pation, då öppnar man upp sin patio för allmänheten som kan gå runt och se de vackra, blomsterfyllda patiorna. Detta kallas Patiosfestivalen och är även den ett världsarv. Läs mer om festivalen här.

Cirka 5 minuter ifrån La Mezquita finns Alcazar de los Reyes Christianos. Där kan man klättra upp i ett utav tornen eller strosa runt i den vackra trädgården.

Punto Romano, den gamla romerska bron som går över floden Guadalquivir ligger precis nedanför La Mezquita. Längre upp i staden kan man se Tempo Romano som också är lämningar från romartiden.

I Palacio de Viana kan man strosa runt i lugnet och se de 12 vackra patiorna som finns här.

Synagogan i Cordoba är väldigt väl bevarad och går att besöka vissa dagar och tider i veckan.

Är man intresserad av museum finns t ex Museo Arqueológico de Cordoba som är museum med arkeologiska fynd. Eller kanske ett besök till Museo Julio Romero de Torres kan vara intressant, det är ett konstmusuem med målningar utav Cordobesen Julio Romero de Torres. I Centro de Creación Contemporánea de Andalucia kan man hitta modern konst.

Utflykter

Sex kilometer söder som Cordoba ligger världsarvet Medina Azahara som är lämningar utav en palatsstad som byggdes på 900-talet av Abd ar-Rahman III.

Castillo de Almodovar ligger lite längre bort och är ett gammalt medeltida slott.

Nattliv

Cordoba är en universitetsstad så det är en hel del ugnt folk som är ute och roar sig på kvällstid. Vid både Plaza de las Tendillas och Plaza Corredera ligger pubar och barer. Det finns barer med livemusik, flamenco och såklart diskotek där man kan dansa. Här finns några tips på bra och trevliga uteställen i Cordoba.